Ereğli Ziraat Odası

Ereğli Ziraat Odası > Haberler > BORDO BULAMACI NASIL HAZIRLANIR?

BORDO BULAMACI NASIL HAZIRLANIR?

Bordo bulamacı %1'lik
100 lt bordo bulamacı için:
1 kg göz taşı(bakır sülfat)
1 kg sönmüş kireç
100 lt ve 50 lt' lik iki adet kap.
50 lt'lik kabınıza 1 kg gözfaşı konularak su ile doldurulur ve eriyen kadar karıştırılır.
Diğer 100 lt'lik kaba sönmüş kireç konulup kabın yarısına kadar su doldurulur iyice karıştırılır daha sonra 50 lt'lik kabtaki karışım büyük kaba sürekli karıştırılarak ilave edilir.
Karışımın uygun olup olmadığını kontrol etmek için passız çivi karışıma batırılarak 5 dakika bekletilir. 5 dakika sonra çivide renk değişimi olmazsa bordo bulamacı uygundur, eğer çivi hafif kırmızıya dönerse karışım olmamıştır bir miktar daha kireç ilave edilir.
DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSUSLAR!!!
Bordo bulamacı hemen kullanılmalıdır.
İlaçlamadan 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamanın tekrarlanması gerekir.
Bordo bulamacı karışımı kesinlikle metal kaplarda hazırlanmamalıdır. Plastik veya tahta kaplarda hazırlanır ve karıştırırken takta çubuk kullanılır.
İlaçlama, ağaçlarda bütün dalları kaplayacak şekilde yapılır.
BORDO BULAMACININ ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR
-Elma ve armut karalekesi
-Yumuşak çekirdekli meyvelerde ateş yanıklığı
-Şeftali yaprak delen hastalığı
-Meyve ağaçlarında kök çürüklüğü
-Bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildüyösü gibi bir çok hastalığı önlemek amacı ile kullanılır.