Ereğli Ziraat Odası

Ereğli Ziraat Odası > Haberler > KÜLTÜREL ÖNLEMLER Tarlanın iyi hazırlanması

KÜLTÜREL ÖNLEMLER Tarlanın iyi hazırlanması

SÜNE (Eurygaster spp.) * Süne buğdayda ana zararlıdır. * Süne yılda 1 döl verir. * Bitki özsuyunu emerek zarar yaparlar. * Kışlak larda toprak üstü sıcaklığı 15 C yi geçtiği an süneler ekinlere ve ovalara göç eder. * Kışlak lardan kademeli olarak inerler ve kışlak lardan inmesin de rüzgarın etkisi vardır. * Kışlak lardan dönen erginler çiftleşerek nisan mayıs ayında döl verir. * Nimf ve erginler buğdaygilleri hortumları ile sokup emerek zarar yapar. * Emilen saplar zamanla kuruyup başak bağlayamaz bu zarar şekline KURTBOĞAZI değinilmektedir. * Çiçek dönemi ve tane bağlarken yapılan zarara ise AKBAŞAK adı verilir. BİYOLOJİK MÜCADELE * Süne nin doğal düşmanları yumurta parazitoitleri dir. KÜLTÜREL ÖNLEMLER Tarlanın iyi hazırlanması, nadasın iyi yapılması, yabancı otlarla iyi bir mücadele. KİMYASAL MÜCADELE Süne mücadelesi m2 de 10 nimf ve üzerinde yoğunluk görülürse kimyasal mücadele yapılmalıdır.