Ereğli Ziraat Odası

ZOBİS
Ereğli Ziraat Odası > Haberler > Hayvan gübrelerini yığınlar halinde bekletmeyin

Hayvan gübrelerini yığınlar halinde bekletmeyin

Hayvan gübrelerini yığınlar halinde bekletmeyin. Tarlada yığınlar halinde uzun süre bekleyen hayvan gübreleri havadaki gazların etkisiyle parçalanmaya uğrayarak özellikle azot bakımından fakirleşir. Organik gübrenin yapısındaki azotlu bileşikler amonyağa (NH3) dönüşür ve gaz halinde havaya karışır. Bu nedenle tarlada uzun süre yığın halinde bırakılan hayvan gübrelerinin yarayışlılığı azalır. Azot kaybını önleyerek organik gübre verimliliğini artırmak için tarlaya getirilen hayvan gübrelerinin olgunlaştığından emin olmak ve birkaç gün içinde toprağa karıştırılması gerekir. Hayvan gübrelerinin olgunlaşmadan kullanılması hastalık ve yabancı ot sorununa neden olabileceğinden basit bir testle gübrenin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlayabilirsiniz. Bir kabın içine hayvan gübresinden bir miktar koyabilir ve hafifçe nemlendirebilirsiniz, 8 – 10 günün sonunda gübreden ot çıkmıyorsa olgunlaşmış ve kullanıma hazır hale gelmiştir.